Lokális SEO – mire kell figyelned?

A Google keresőtalálatai minden korábbinál személyre szabottabbak és relevánsabbak. Az egyik legjobban észrevehető elem a helyi keresőtalálatok használata számos kompetitív kulcsszó esetében. Ezáltal kisebb cégek számára is lehetővé válik, hogy láthatóbbak legyenek a keresőlistákban. A lokális SEO kicsit más, mint a “hagyományos” SEO -  az optimalizáció kicsit másképpen történik. Olvasd el, melyek a legfontosabb szempontok.
Publikálj cikkeket velünk!
Regisztrálj ingyen

Lokális SEO – kinek?

Ahogy a neve is sugallja, a lokális SEO leginkább a kisebb és közepes méretű vállalkozások számára fontos, akik elsősorban helyi vonatkozásban fejtik ki a tevékenységüket (például csak egyetlen városban működnek). Ez a stratégia nagyobb vállalatok számára is hasznos lehet, melyek több városban is fenntartanak irodát.

Lokális találatok – hogyan működnek?

Még a normál keresések esetében is benne van a böngészők alapbeállításaiban, hogy a lokális találatokat is lássák a felhasználók. A Google automatikusan meghatározza a lokációdat és a keresőlista eredményeinek legalább egy részét aszerint mutatja, hogy hol vagy éppen. Ez azt jelenti, hogy más eredmények jelennek meg valakinek Budapesten és más Szegeden, ugyanazokkal a keresőszavakkal.Search engine result for plumber in Liverpool

Keresőtalálat vízvezetékszerelőre Budapesten

Search engine result for plumber in London

Keresőtalálat vízvezetékszerelőre Szegeden

Nézzük, mely elemek elengedhetetlenek a hatékony lokális SEO-hoz és hogyan növelheted a honlapod láthatóságát a keresési eredmények között.

A céged fizikai lokációja

Valódi, létező iroda megléte abban a városban, ahova a lokális SEO-t fókuszálnád – mindenképp szükséges. Ha például Budapestre vonatkozóan szeretnél SEO-t, kell, hogy legyen egy olyan hely, ahol találkozol az ügyfelekkel vagy az üzleti partnereiddel. A Google Cégem profil létrehozásáról itt olvashatsz tovább: Google My Business.

Optimalizáció

Ahogyan a “hagyományosabb” SEO esetében, úgy itt is az optimalizáció a siker kulcsa – enélkül még a legerősebb link is hatástalan.

  • Elsőként gondoskodj arról, hogy a honlapodon legyen kapcsolat menüpont a friss információkkal: név, cím (irányítószámmal), telefonszám (lehetőleg vonalas is). Nem árt, ha olyan információkat is odaírsz, mint az e-mail cím, adószám és más céges adatok. A kapcsolat menüpontba tegyél egy Google térképet is, ahol meg van jelölve a lokációd.
  • A kapcsolati adataidat a honlap láblécébe is írd be. Fontos, hogy mindenhol egyező információkat használj.
  • Ha a cégednek több irodája is van, mindegyiknek saját, önálló kapcsolat aloldalt hozz létre.
  • Használhatsz speciális mikroformátumokat is (schema.org) a kapcsolati információk megjelenítéséhez. Megnézheted, hogy jól használod-e őket a Google Eszközökben: https://www.google.com/webmasters/tools/richsnippets
  • A honlap oldalainak címeibe is írd bele a cégnevet és a címet. Ezek általában így jelennek meg: aloldal cím – cégnév – város.
  • Figyelj arra, hogy az egész honlapon egyedi legyen a tartalom. Ügyelj a céged leírására. Ha új tartalmat hozol létre, próbáld meg belefoglalni a cégnevet és a lokációt is. Ezeket az elemeket a főcímekbe (H1, H2, H3) is beírhatod. Viszont a legfontosabb, hogy a szöveg legyen olyan természetesre, amennyire csak lehetséges – ez a SEO leglényegesebb alapszabálya. Ne ess túlzásba a kulcsszavak használatában.

 

Közösségi média

Legyen oldalad a különböző közösségimédia csatornákon – Facebookon, Twitteren, LinkedInen és a többin. Írd be mindenhova az elérhetőségeket, beleértve a címedet is. A közösségi media profilok egyfajta befektetésként működnek – megfelelő stratégia használatával helyi követőkre is szert tehetsz. Bár a közösségi média profiloknak nincs közvetlen hatása a keresőkben való pozícióra, itt is figyelni kell arra, hogy azok felhasználóbarátak legyenek és használd őket a kampányaidban.

Ha létrehozol egy fiókot, próbálj fel minden lehetőséget kihasználni és annyi részletet adj meg, amennyit csak lehetséges.

Ezenkívül amikor eldöntöd, hogy közösségimédia-csatornákat indítasz, add hozzá minden lehetséges helyen a honlapod főoldalára mutató gombokat, hogy az ügyfeleid többféle módon kapcsolódhassanak veled és a tartalmaiddal.

Vélemények, értékelések

Az igazi, organikus cégértékelések is nagyon fontosak a lokális SEO-ban. Nem csupán a Google Térképben, hanem az olyan népszerű szolgáltatások esetében is, mint amilyen a Yelp, vagy a Tripadvisor (és más, a céged számára releváns helyek). A sok, korábbi ügyfél vagy vásárló által írt vélemények szavahihetőbbé teszik a márkádat (természetesen akkor, ha azok pozitívak). Ne publikálj hamis ügyfélvéleményt – nagyon könnyen ki lehet őket szúrni és semmilyen módon nem kedveznek neked.

Érdemes felvenned a kapcsolatot az ügyfeleiddel és beszélned velük az értékeléseikről (legyenek azok pozitívak vagy negatívak). Ha reagálsz az igényeikre, hitelesebbnek tűnsz a szemükben.

Annak érdekében, hogy az ügyfelek megosszák a rólad alkotott véleményüket, különleges widget-eket használhatsz a honlapodon, melyekkel gyorsabbá és könnyebbé teheted a folyamatot számukra. Küldhetsz nekik és egy kérdőívet is, melyben megkérdezed őket az elégedettségükről és az ügyfélkapcsolatok kezelésével kapcsolatos véleményükről.

Linkelés

A lokális SEO-ban fontos a megfelelő linképítés is. Ha erős linkeket szeretnél gyűjteni a honlapod számára, figyelj arra, hogy azok témába vágóak és természetesen helyileg is kapcsolódóak legyenek. Jó megoldás lehet a különböző helyi linkgyűjtők, városi fórumok, közösségek oldalain a linkjeid elhelyezése.

Márkaemlítések, idézetek

A modern SEO stratégia nem alapozhat csupán az optimalizációra és a linkelésre. A márkaemlítés és az idézetek egyre fontosabbak, főként a lokális SEO-ban. Ebbe az is beletartozik, amikor más helyi honlapok említenek téged, akár link nélkül is.

Ezeket az említéseket is elemzi a Google, hogy felmérje a honlapod autoritását. Ideális esetben a helyi említéseket organikusan kapod – például egy elégedett ügyfél említi a céged nevét egy helyi fórumon.

Hogy több ilyen említésed legyen, megpróbálhatod a nagyobb portálok erejét is felhasználni, amelyeken lehetőség van kapcsolati adatokkal ellátott profil létrehozására. Ebben az esetben mindig tartsd észben, amit már elmondtunk párszor – ezek az adatok mindenhol legyenek ugyanazok.

Szerző:
Filip Morkowski
Hozzászólások (0)
A WhitePress szerkesztõi fenntartják a jogot, hogy más emberek számára sértõ megjegyzéseket töröljenek, amelyek vulgáris szavakat tartalmaznak, vagy nem kapcsolódnak a tárgyához.

A személyes adatok kezelője a WhitePress Kft. székhelye: 2161 Csomád, Verebeshegy u. 11, Magyarország.
A WhitePress Kft. marketing célja tartalmazza a Tudásbázison közzétett, a tartalommal kapcsolatos konferenciákról és képzésekről szóló kereskedelmi információkat.

Személyes adatainak feldolgozásának jogalapja az adminisztrátor és partnerei által kitűzött legitim cél (a GDPR 6. cikke (1) bekezdésének f) pontja.

 A felhasználóknak a következő jogok vannak: joguk kérni adataikhoz való hozzáférést, azok helyesbítésének jogát, az adatok törlésének jogát, a feldolgozás korlátozásának és az adatok továbbításának jogát. A személyes adatainak - ideértve a jogait is - kezelésével kapcsolatos további információt az adatvédelmi irányelveinkben talál.

Olvass tovább
  • Még senki sem írt megjegyzést ehhez a cikkhez.

A személyes adatok kezelője a WhitePress Kft. székhelye: 2161 Csomád, Verebeshegy u. 11, Magyarország.
A WhitePress Kft. marketing célja tartalmazza a Tudásbázison közzétett, a tartalommal kapcsolatos konferenciákról és képzésekről szóló kereskedelmi információkat.

Személyes adatainak feldolgozásának jogalapja az adminisztrátor és partnerei által kitűzött legitim cél (a GDPR 6. cikke (1) bekezdésének f) pontja.

 A felhasználóknak a következő jogok vannak: joguk kérni adataikhoz való hozzáférést, azok helyesbítésének jogát, az adatok törlésének jogát, a feldolgozás korlátozásának és az adatok továbbításának jogát. A személyes adatainak - ideértve a jogait is - kezelésével kapcsolatos további információt az adatvédelmi irányelveinkben talál.

Czytaj całość
Kiemelt cikkek