A SEO szerepe a marketing mixben

Frissítve: 2021-12-22
A SEO szerepe a marketingmixben
A keresőoptimalizálás (SEO) olyan módszerek összessége, amelyek célja egy webhely rangsorolásának javítása a keresőben, ebből következik, hogy a marketing mix nélkülözhetetlen összetevője, hiszen segít a lehető legtöbbet kihozni az internetes jelenlétből.
Publikálj cikkeket ma
Regisztrálj ingyenesen!

Tartalomjegyzék

Mi az a marketing mix?

A definíció szerint a marketing mix azokra a cselekvésekre vagy taktikákra utal, amelyeket a vállalkozás a márkájának vagy termékének a piacon történő népszerűsítésére használ. Az úgynevezett 4P - Price, Product, Promotion, Place - marketing mix az ár, termék, promóció és a marketingtevékenység helyére fókuszál, de manapság egyéb P-k is bekerülnek ebbe a mixbe. Ilyen például a csomagolás, a pozicionálás, az emberek, sőt, még a politika is a marketing fókuszpontjává válhat. (Packaging, Positioning, People ,Politics).

Hogyan működnek a 4P marketing mix elemei?

A SWOT-elemzéshez és az üzleti terv megírásához hasonlóan a marketing mix gyakran olyan absztrakt üzleti koncepciónak tűnhet, amelyet nehéz mindennapi használatra átalakítani.

Működőképes metódus lehet, ha ahelyett, hogy kitalálnánk, hogyan kell "helyesen használni" a P-ket, inkább sorvezetőként tekintünk rájuk, afféle emlékeztetőként, amelyek arra ösztönöznek, hogy kutatásokra és mérésekre alapozva tervezzük meg a marketingstratégiánkat.

Az ár

Ez az elem a termék vagy szolgáltatás árának meghatározására vonatkozik. A kiegyensúlyozott ár - és árképzés - lehetővé teszi, hogy a vállalkozás versenyképes maradjon, miközben továbbra is kielégítő profitot termel.

A termék

Ezek azok a termékek vagy szolgáltatások, amiket az ügyfeleknek kínálunk, beleértve a termék fizikai tulajdonságait, a vállalkozás fő tevékenységét és szolgáltatásait, valamint azokat a hozzáadott előnyöket, amik megkülönböztetnek minket a versenytársaktól.

A promóció

Azoknak a módszereknek az összessége, amelyekkel a vállalkozás a terméke, szolgáltatása jellemzőit, értékeit, előnyeit mutatja be, kommunikálja a célcsoportja felé.

A hely

A disztribúciós platformokra utal, azokra az offline és online lehetőségekre, ahol a vállalkozás termékeit, szolgáltatásait közvetve vagy közvetlenül értékesítjük, azokra a csatornákra, melyeken keresztül a termék eljut a nézelődőtől az érdeklődőig, aki így már potenciális vásárlóvá válik.

Az emberek

Ebben a kategóriában kivételesen nem a célcsoportról van szó, hanem azokról az emberekről, akikkel együttműködünk. Lehetnek közvetlen alkalmazott munkatársak, alvállalkozók, vagy egy komplett remote csapat. Ez a P arra utal, hogy a vállalkozás szakmai presztízsét, a brand értékét hogyan növelheti, hogyan emelheti ki a reklámzajból a terméket, szolgáltatást az együttműködő partnerek szakértelme.

SEO adatelemzés
 

A SEO stratégia kidolgozása előtt…

...tegyünk fel magunknak néhány egyszerűnek tűnő kérdést:

  • Hol tartunk most üzletként?
  • Melyek az elsődleges és a másodlagos céljaink?
  • Mekkora mennyiségű tartalomra van szükségünk és milyen ütemben?
  • Mennyi a költségvetésünk?
  • Van házon belüli csapatunk, vagy kiszervezzük a munkát egy remote csapatnak?
  • Melyik disztribúciós csatornára helyezzük a hangsúlyt?
  • Milyen eszközökre van szükségünk a siker megteremtéséhez és méréséhez?

Még a legmagasabb szinten is elengedhetetlen ezeknek a kérdéseknek a feltevése. A hol, mit, ki, miért és hogyan elemzéséből származó adatok megértése vezet egy átfogó marketingstratégia kidolgozása felé.

Tegyük fel, hogy a vállalkozásnak már van webhelye és bizonyos fokú közösségi média jelenléte. De honnan tudjuk hogy a lehető legjobban működik-e? Természetesen kulcsfontosságú teljesítménymutatókkal (KPI).

De melyik KPI az igazán mérvadó?

Ebben rejlik a probléma. Nagyon sok vállalkozás túlbonyolítja ezt a folyamatot. Túl sok mérőszámot használ, és az adatok közt őrlődve bukik el a keresőoptimalizálásra tett erőfeszítés.

Ahhoz, hogy rájöjjünk, mi a leghatékonyabb módja a SEO teljesítmény nyomon követésének, először figyelembe kell venni a következőket:

  • Milyen kulcsszó (KW) pozíciók alapján értékeljük a SEO-t?
  • Hogyan határozzuk meg a KW-k értékét?
  • Használunk-e PPC-t ha igen mennyit fizetünk érte?
  • Feltétlenül ennyit kell fizetni a PPC-ért?
  • A PPC-hirdetések ugyanazt a közönséget vonzzák, mint az organikus hirdetések?
  • A SEO-t az alapján értékeljük, hogy összesen mennyi organikus forgalom érkezik a webhelyre?
  • Hogyan állapítsuk meg, hogy az organikus forgalom releváns forgalom-e?
  • Mit ér egy millió webhely megtekintés, ha ugyanannyi konverziót ér el, mint 1000 megcélzott megtekintés?
  • Az organikus forgalomként beérkező konverziók száma alapján értékeljük a SEO tevékenységet?
  • Biztosak lehetünk abban, hogy a konverzió a keresőoptimalizálásból ered és nem más marketingcélú erőfeszítésből?

Hogyan működik a SEO a marketing mixben?

Amikor először elindítjuk a webhelyet, gyakorlatilag a semmi közepén találjuk magunkat. Csak azok keresik fel, akik eleve a vállalkozásunkra célzott keresést indítanak, és mindent megtesznek azért, hogy meg is találják azt, akár úgy, hogy közvetlenül a böngészősávba írják be a domain-t, vagy a keresőbe írják be a vállalkozásunk pontos nevét.

Ennek azonban elég kicsi az esélye.

Ez az a pont, ahol a SEO olyan ösvényeket épít, ami a vállalkozásunk felé vezet:

  • Elkezdi növelni a láthatóságot a keresőmotor algoritmusai számára a különböző kulcsszavak szerinti rangsorolással.
  • A kulcsszavakra optimalizált tartalmakkal további, pontosabban meghatározott ösvényeket alakítunk ki a célcsoport számára.
  • Analóg hasonlattal élve egy forgalmas csomópontban álló keresztút jelzőtáblái a kulcsszavak, melyek a hozzánk vezető irányt mutatják.
    • Az emberek végre elindulhatnak a vállalkozás felé, és megláthatják azt, akkor is, ha nem keresnek rá közvetlenül.
    • Minél több releváns kulcsszóra rangsorolunk, annál több csomóponton, kereszteződésben állíthatjuk fel a jelzőtábláinkat, az ösvények utakká válnak.

Itt fontos megjegyezni, hogy a kulcsszavak nem egyformán működnek, és az utazók sem egyformák:

  • Lesznek olyan utak, ahol a forgalom folyamatos, és lesz olyan is, ahonnan ritkán érkezik utazó, ám annál többet hagy a “fogadóban”.
  • A megfelelő SEO több ezer ösvényt, utat vezethet a vállalkozáshoz vagy annak közelébe.
  • A megfelelő taktikával nem csak az utak lesznek a helyükön, hanem a megfelelő típusú utazók is: olyanok, akik valóban érdeklődnek a termékeink, szolgáltatásaink iránt.

Nyilván nem a SEO az egyetlen metódus, és a reklámozás egyéb formái is hatékonyak. Ha nem lennének azok, senki nem adna pénzt rájuk. Éppen ezért lehetséges, hogy az emberek PPC hirdetés, tévé és rádió hirdetések, vagy akár az autópálya mellett felállított óriási hirdetőtáblák információi alapján keresnek rá közvetlenül a weboldalunkra.

Google kereső illusztráció

SEO vs PPC röviden

A SEO lassan épül fel:

  • Az elején kifejezetten csak a költség oldala látszik.
  • Középtávon (3-9 hónap) egy SEO befektetés már egyensúlyba hozza a kiadást a bevétellel, persze attól függően, hogy milyen erős piacon vagyunk jelen.
  • Hosszú távon a SEO az egyik leginkább profitábilis marketing eszköz.

A PPC nagyon sarkítva, de pont fordítottan működik. (Erősen sarkítva természetesen, hiszen hosszútávon a PPC is lehet aranybánya, feltéve, ha jól van optimalizálva.) Tény azonban, hogy a PPC csak addig működik jól, amíg öntjük bele a pénzt. Ilyenkor kell átgondolni, hogy ki tudjuk-e hozni belőle – többszörös szorzóval – azt a bevételt, amiért megéri költeni rá.

Mindkét esetben fontos a releváns kulcsszavak pontos meghatározása, hogy a potenciális ügyfelek találják meg a vállalkozást.

A SEO egy kiválóan megtérülő befektetés

Ahogy a vállalkozások egyre inkább digitalizálódnak, a SEO továbbra is az egyik legerősebb tényező lesz a vállalat digitális marketing mixének sikerében. Javítja a webes forgalmat, feltéve persze, ha a vállalkozása számára legmegfelelőbb módon valósítjuk meg és nem feledkezünk meg a mérésről, analitikáról, beleértve a versenytársak elemzését is.

A SEO hozzáadott értéke

Tévedés volna pusztán profitszerző eszközként tekinteni a keresőoptimalizálásra. Valójában egy komplex tudományággá kezdi kinőni magát, melynek számos társadalomformáló aspektusa van.

A SEO támogatásával nemcsak előrébb kerül a vállalkozás és a termékei, szolgáltatásai a keresőben, de egyfajta társadami edukációt is végez:

  • Rávezetheti az impulzusvásárláshoz szokott embereket arra, hogy mi az, amire valóban szükségük van.
  • Az erősen felhígult piacot visszavezeti ezáltal a minőségi termékek és a korrekt kereskedelmi gyakorlat útjára.

Ilyenformán a vállalkozás a profitszerzésen túlmutató brandet építhet, ami szélesebb körű ismertséget és elismertséget szerez. Így válhat a SEO és a digitális marketing mix valós, érdemi változásokat teremtő erővé.

Nyilván ehhez szükséges a vásárlói tudatosság megléte is, ami persze egy ügyféloldali kognitív folyamat, közvetlen ráhatásunk nincs. Kitartó munkával azonban felépíthetünk egy magasabb szintű értékszférával rendelkező, tudatosabb vásárlói attitűdöt követő célcsoportot. Ez pedig közvetlen hatással bír akár a fenntartható fejlődésre, környezetvédelemre, regionális, sőt, globális társadalmi változásokra akár.

  • Szerző: Tóth-Czere Péter

    Tartalommarketing és SEO szakértő

    www.thecoffeebreak.hu

    Tartalommarketing és SEO szakértő, a CoffeeBreak Consulting digitális marketing ügynökség és szakmai blog alapítója, ahol a marketing stratégiák kialakítása és megvalósítása mellett business és productivity tréningeket is tart. Elsődleges szakterületei a tartalommarketing, keresőoptimalizálás, közösségi média management és a growth hacking. Számos ügyfele volt hazai és nemzetközi közép- és nagyvállalati szegmensekből, kiemelten foglalkozik eCommerce oldalak tervezésével, illetve teljes körű marketingjükkel. Szabadidejében pedig a KV Szünet Podcast adásait bővíti.

Hozzászólások (0)
A WhitePress szerkesztõi fenntartják a jogot, hogy más emberek számára sértõ megjegyzéseket töröljenek, amelyek vulgáris szavakat tartalmaznak, vagy nem kapcsolódnak a tárgyához.
A whitepress.com weboldalt és annak valamennyi aloldalát (a továbbiakban: Weboldal) használó személyek személyes adatainak kezelője az Európai Parlament és a Tanács 2016. április 27-i (EU) 2016/679 rendelete értelmében a személyes adatok feldolgozásával és az ilyen adatok szabad áramlásával, valamint a 95/46/EK irányelv (a továbbiakban: GDPR) hatályon kívül helyezése tekintetében közösen „WhitePress Kft, amelynek székhelye 2161 Csomád, Verebeshegy utca 11 és bekerült a Bielsko-Biała Kerületi Bíróság által vezetett Nemzeti Bírósági Nyilvántartás vállalkozói nyilvántartásába, az Országos Bírósági Nyilvántartás 8. Kereskedelmi Osztálya KRS-számon: 0000651339, NIP: 9372667797, REGON: 243400145 és egyéb cégek a WhitePress Csoporttól (a továbbiakban együttesen: Adminisztrátor) .

A hírlevélre való feliratkozással Ön hozzájárul ahhoz, hogy a WhitePress Kft. által kínált szolgáltatások és áruk közvetlen marketingjével kapcsolatos kereskedelmi információk elektronikus kommunikációs eszközökön, különösen e-mailen keresztül küldjenek. és megbízható üzleti partnerei, akik érdeklődnek saját termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésében. Személyes adatai kezelésének jogalapja az Ön hozzájárulása (GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pont).

Önnek jogában áll bármikor visszavonni a személyes adatainak marketing célú kezeléséhez adott hozzájárulását. Az Ön személyes adatainak WhitePress Kft általi kezeléséről és kezelésének alapjáról, ideértve az Ön jogait is, az Adatvédelmi szabályzatunkban talál további információt.
Olvass tovább
  • Még senki sem írt megjegyzést ehhez a cikkhez.
A whitepress.com weboldalt és annak valamennyi aloldalát (a továbbiakban: Weboldal) használó személyek személyes adatainak kezelője az Európai Parlament és a Tanács 2016. április 27-i (EU) 2016/679 rendelete értelmében a személyes adatok feldolgozásával és az ilyen adatok szabad áramlásával, valamint a 95/46/EK irányelv (a továbbiakban: GDPR) hatályon kívül helyezése tekintetében közösen „WhitePress Kft, amelynek székhelye 2161 Csomád, Verebeshegy utca 11 és bekerült a Bielsko-Biała Kerületi Bíróság által vezetett Nemzeti Bírósági Nyilvántartás vállalkozói nyilvántartásába, az Országos Bírósági Nyilvántartás 8. Kereskedelmi Osztálya KRS-számon: 0000651339, NIP: 9372667797, REGON: 243400145 és egyéb cégek a WhitePress Csoporttól (a továbbiakban együttesen: Adminisztrátor) .

A hírlevélre való feliratkozással Ön hozzájárul ahhoz, hogy a WhitePress Kft. által kínált szolgáltatások és áruk közvetlen marketingjével kapcsolatos kereskedelmi információk elektronikus kommunikációs eszközökön, különösen e-mailen keresztül küldjenek. és megbízható üzleti partnerei, akik érdeklődnek saját termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésében. Személyes adatai kezelésének jogalapja az Ön hozzájárulása (GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pont). Az űrlap elküldésével Ön kijelenti, hogy elolvasta az Adatvédelmi szabályzatot.

Önnek jogában áll bármikor visszavonni a személyes adatainak marketing célú kezeléséhez adott hozzájárulását. Az Ön személyes adatainak WhitePress Kft általi kezeléséről és kezelésének alapjáról, ideértve az Ön jogait is, az Adatvédelmi szabályzatunkban talál további információt.
Olvasd el az egészet
Kiemelt cikkek