Tegyük fel a kérdést: mi az a szövegírás? És ki a szövegíró?

Frissítve: 2021-11-25
Mi az a szövegírás
Nem csalás, nem ámítás: a szövegírás külön szakma. Mert nem mindegy, hogy olyan karakterek hagyják-e el a billentyűzetet, amelyek termelik a bevételt és növelik a profitot. Vagy épp ellenkezőleg: égetik a marketing költségvetés szabad szemmel is jól látható szeletét. A szöveg ugyanis az az esszenciális hozzávaló, ami nélkül a weboldalad, a hirdetéseid és a social media marketing sem fog működni. Hogy miért, azt máris kifejtjük bővebben.
Publikálj cikkeket ma
Regisztrálj ingyenesen!

Tartalomjegyzék

Alapigazság, hogy bármennyire is tökéletes egy Facebook Ads vagy Google Ads beállítás, kimaxolhattad a felhasználói élményt és tetszetős designt a weboldaladon, ezek önmagukban nem fogják eladni a termékedet, illetve építeni a márkádat. A vágyott üzleti és marketingcél eléréséhez ugyanis kell a szöveg is, hiszen ez adja meg azt a kontextust, amire az ötletes kreatívnak és a webdesignnak, a márkaüzenetnek szüksége van. De kezdjük inkább az elején.

Mi a szövegírás?

Képzeld magad elé azt a helyzetet, amit egy parádésnak gondolt social media poszt vagy épp blogcikk publikálása előtt érzel. Esetleg azt a kíváncsisággal vegyes izgatottságot, amit legújabb Facebook Ads vagy Google Ads kampányod indítása előtt jár át.

Izgatott vagy, mégis biztos vagy afelől, hogy a célzások tűpontosak és az adott buyer personára szabottak, ütős kreatívval készültél és még a tartalomterjesztésről is gondoskodtál. (Természetesen a tartalommarketing eszközök esetében.)

Amikor a szövegírás fogja ki a szelet a vitorládból

Mindent egybevetve, meg vagy győződve arról, hogy az útjára bocsátott Facebook poszt, a legújabb blogbejegyzésed és a figyelemfelkeltő Facebook hirdetés csak úgy ontani fogja a vágyott konverziókat. A közösségi média poszt például hozza az eléréseket és a követőket, esetleg forgalmat terel a weboldaladra.

A blogcikked hírét viszi a márkádnak és ha minden jól megy, leadeket generál, letöltéseket szorgalmaz és esetleg még néhány ügyfelet át is terel a megrendelő felületre vagy a webshopodba. Legalábbis ideális esetben.

Csakhogy amikor elindul a kampány és megjelenik a blogcikked, olyan, mintha nem történt volna semmi érdemleges. Nem érkeznek a lájkok és a megosztások, se az ajánlatkérések vagy a megrendelések. Ráadásul a weboldalad forgalma sem nőtt meg annyival, amennyivel remélted.

Mert hiába a tetszetős kreatív és a hihetetlen felhasználói élményt biztosító design, a mesterien összepattintott marketing automatizmusok. Ha a szöveggel gond van, mindennel gond van. Láthatatlan maradsz a Google számára, nem győződ meg a vevőket a szakértelmedről és egyre többen hagyják az utolsó pillanatban a kosarukban a kiválasztott termékeket vagy szolgáltatásokat. Leegyszerűsítve: ha a szöveg nem keretezi be az ajánlatodat, búcsút inthetsz a konverziónak.

Hosszas felvezetés után: a szövegírás fogalma

Annak ellenére, hogy a szövegírás külön szakma, a laikusok gyakran kétkedve és kissé csodálkozva húzzák fel a szemöldöküket, ha a copywriting kulisszatitkaira terelődik a szó. Amennyiben a szövegírás fogalma ejti zavarba a közönséget, érdemes napjaink egyik legjobb marketing szakembere, Neil Patel[1] és az egyik piacvezető szakmai blog, a HubSpot[2] fogalomértelmezését összevetni.

Ezt mondja Neil Patel a szövegírás esszenciájáról

„A szövegírás olyan tartalomírás, amelynek célja az eladás. A szövegírás precíz és hatékony, ráadásul a kreatív problémamegoldás körül forog. Ideális esetben egy márka szövege konverziókat generál, miközben semmihez sem fogható élményeket teremt a célközönség számára.

A termék jellemzői, előnyei és ára segítenek meghatározni, hogy a fogyasztó hajlandó-e megvásárolni az adott terméket. A szövegírás viszont az a mód, ahogy a termék értékét kommunikáljuk a potenciális ügyfeleknek.”

Mivel a szövegírás fogalmát a gyakorlatban még mindig rengeteg zavar, tévhit és fogalomzavar övezi, Patel tovább pontosította a mondanivalóját:

„Nem, nem arról van szó, hogy kinek van joga egy könyvet vagy egy fényképet közzétenni (ez a szerzői jog, azaz a copywriting nem tévesztendő össze a copyrights-cal), és nem csak blogok vagy közösségi médiás bejegyzések írásáról van szó. Bár kétségtelen, hogy a céloktól függően ez a kettő összemoshatja a szövegírás és a marketing határait.

A szövegírás olyan tartalomírás, amelynek közvetlen célja az eladás.

Marketing célú szövegírás például a következő helyen található:

  • weboldalak
  • brosúrák
  • fizetett hirdetések
  • landing page-ek
  • termékoldalak”

Jöjjön a HubSpot szövegírás fogalom-értelmezése

A HubSpot az egyik legjobb marketing blog, ami a terület számos szegmensével foglalkozik. Nem kivétel ez alól a szövegírás sem, amit többé-kevésbé Neil Pateléhez hasonló szemüvegen keresztül vezetnek fel.

„A szövegírás az egyik legkritikusabb eleme a marketing és reklámozás bármely formájának. A szövegírás olyan írott és/vagy kimondott szavakból áll, amelyekkel a marketingszakemberek megpróbálják rávenni az embereket a cselekvésre, miután elolvasták vagy meghallották a kérdéses szavakat.

A szövegírás végeredményben cselekvésre való felhívás, de nagyobb léptékben mérve: a szövegírók arra próbálják rávenni az embereket, hogy érezzenek, gondolkodjanak, illetve reagáljanak a termékre vagy a márkaüzenetre. Ideális esetben, ha rákeresnek a szlogenre vagy márkára a Google-ben, szavak segítségével többet tudnak meg a kampányról. És van, ahol a blogbejegyzésnek köszönhetően megvan a több száz szó luxusa a konverzió elérésére, más tartalomformátumoknál azonban néhány szó áll rendelkezésre a konverzióhoz.”

A HubSpot megfogalmazása szerint már nemcsak az eladás lehet a szövegírás célja, hanem a márkaépítés és márkaismertség növelés is.  A szövegírás fajtáitól és ennek alapján, céljaitól függően ugyanis, szavakkal többféle konverzió is megvalósítható.

Szövegírás: hol találkozhatunk vele?

A szövegírás fogalmának mélyére ásva láthattuk, hogy olyan szövegek létrehozását jelenti, amelyet egy termék, szolgáltatás vagy márka reklámozására, megismertetésére és megkedveltetésére használnak a sales funnel bizonyos szakaszain.

Ennek megfelelően a szöveg mindenhol megjelenik, ahol a közönség is találkozhat vele:

• online (weboldal, pop-up, banner, közösségi média posztok és hirdetések, hírlevelek, e-könyvek, infografikák stb.)

• offline formában (újságokban és folyóiratokban, szórólapokon és prospektusokban)

• fizikai reklámfelületeken (óriásplakátokon, plakátokon, tömegközlekedési eszközökön)

• mindenhol máshol (rádió és tv reklámok).

A szövegírás 7 legismertebb fajtája, avagy a szövegírás előnyei

A szövegírásnak van eredménye

Nincs új a nap alatt, tartja a régi mondás és milyen igaza van! Az ugyanis, amit ma szövegírásként tartunk számon, nem újkeletű tudomány. Gyakorlatilag az egyik legrégebbi szakma a történelem folyamán.

Ahogy például Michael Tungate 2007-ben megjelent, Adland[3] című könyvében megjegyzi, már Pompejiben is találtak olyan promóciós írásokat, amelyek egy újonnan megnyílt bordélyházat népszerűsítettek, de véleménye szerint akár egyes barlangrajzok is értelmezhetők egyfajta reklámanyagként.

Ugyanakkor, ahogy a HubSpot szövegírás-értelmezésében is olvashattuk, egy-egy szövegnek többféle üzleti és marketing célja is lehet. Ennek az okfejtésnek szinte egyenes következménye az, hogy így a szövegírás sem kizárólag marketingcélú eladásösztönzés lehet, hanem több részterületre tagolódik. Igaz, mindegyiket be lehet tagolni leadgeneráló, eladásösztönző és elköteleződésnövelő kategóriába: bizonyos szövegek pedig akár több szegmenst is lefedhetnek.

1. Marketingszövegírás

A marketingszövegírás az egyik legismertebb szövegírás típus. Gyakorlatilag bármi lehet, amit el tudunk olvasni, vagy ami visszaköszönhet egy rádióreklámban, vagy egy szignálban. A marketingszövegek különösen nagy hangsúlyt fektetnek a célközönség problémáira, félelmeire és vágyaira.

Definíció szerint a marketingszövegírás kategóriájába azok a szövegek tartoznak, amelyekkel az informáláson, edukáción, figyelemfelkeltésen és a meggyőzésen kívül, a cselekvésre ösztönzés a cél. Akkor hatásosak, ha nemcsak megragadják, hanem meg is tartják az érdeklődő figyelmét, majd az érzelmi elköteleződésen és meggyőzésen át, finoman elvezetik az érdeklődőt a vásárlásig vagy épp a feliratkozásig. Mikor mi a konverziós cél.

A marketing szövegírás „termékei” köszönnek vissza a webszövegekben, blogcikkekben, e-könyvekben és más csalianyagokban, hírlevelekben és eDM-ekben, de YouTube videókban, szórólapokon és plakátokon, rádió- és tv-reklámokban is. Változatos és tág kategória, amit adott szempontok alapján még tovább lehet specializálni.

2. Közösségi média szövegírás

Ma már számtalan social media platform létezik, amelyen keresztül nemcsak PPC hirdetésekkel, de közvetlen kommunikációval is elérhetjük az ügyfeleket. Ilyen a Facebook, az Instagram, a LinkedIn és a TikTok is például.

Azonban mivel ezeken a helyeken – általában – kötetlenebb a kommunikáció, egészen másfajta szövegekre van szükség, mint például egy blogcikk vagy hírlevél esetében. És természetesen más a cél is. Lehet ugyan direkt értékesítés is, de jellemzően inkább a márkaismertség növelése, a követőszerzés, forgalomterelés az.

Social media szövegírás esetén ezeket a szempontokat érdemes szem előtt tartani:

  • az emojik használata szinte kötelező, hiszen sokkal közvetlenebbé teszi a céget a márka szemében,
  • az informális hangnem az elfogadottabb,
  • a szöveg általában valamilyen vizuális kísérővel (kép, videó, grafika stb.) érkezik,
  • a KPI-ok mérése minden platformon ajánlott (például elérés, megosztások száma, lájkok száma, említések száma vagy Facebook Pixel segítségével megnézni, hány látogatót tudunk a weboldalra terelni)
  • a poszt vagy a hirdetés közvetlenül a webhely céloldalára irányítson át,
  • általánosságban véve elmondható, hogy a rövid szöveg hatásosabb, kivéve akkor, ha a poszt edukációs célokat szolgál vagy szakmai/iparági információkat oszt meg,
  • ne feledkezzünk meg a #hashtag használatáról sem, hiszen Instagramon be lehet követni, Facebook-on pedig rá lehet keresni,
  • összpontosítson a megoszthatóságra és a közönség igényeire, mozgatórugóira, érdeklődési körére.

3. Direct Response Copywriting

Ez kifejezetten az a szövegírás fajta, ami az azonnali válasz, azaz a cselekvés irányába tereli a látogatót: kellően meggyőző ahhoz, hogy rábírja az érdeklődőt az azonnali vásárlásra. Gyakorlatilag bármi lehet, ami azonnali cselekvést vált ki, így nagyon gyakran a marketingszövegírás egyik altípusaként emlegetik.

Például a hirdetésre kattintás után megjelenő landing oldal, egy CTA vagy a lap aljára görgetés során felugró pop-up ablak tartozhat ebbe a kategóriába. Ami, ha vásárlást nem is ér el, de megmenti a látogatót azzal, hogy feliratkoztatja a hírlevélre, akár egy releváns csali letöltésével. Így lehet, hogy hosszabb lesz a vásárlói életút, de mégis sikerült megmenteni a látogatót.

4. Technikai szövegírás

Ez jellemzően a durván szakmai szintű szövegírást takarja, amikkel az adott iparág mélyére ásunk. Ebben a kategóriában kaphatnak helyet a white paper-ök, a felhőkarcoló tartalmak, esettanulmányok, kutatások és a mélyreható iparági útmutatók is. Remek terepe a szakmai státuszépítésnek.

5. SEO szövegírás

Az egyik legfontosabb szövegírás típus, hiszen ez teszi láthatóvá a Google és a potenciális célközönség szemében a weboldalt, a rajta lévő tartalmakat, de még a hirdetéseket is. Minden vállalkozásnak, amely eredményeket akar elérni az online térben, be kell építenie a keresőoptimalizálás (SEO) elemeit a marketingfolyamataiba.

Ez gyakorlatilag a kulcsszavak vagy keresési kifejezések stratégiai szemléletű használata, amely segít megtalálni őket a Google (vagy más keresőmotorok) találati oldalain.

Ezért a SEO szövegírás technikái olyan online tartalmakban köszönnek vissza, mint például:

  • weboldal (törzsszöveg, alcímek)
  • webshop
  • termékelírások
  • blogcikkek
  • Google Ads hirdetések
  • Facebook Ads hirdetések

6. PR szövegírás

A PR magában foglal mindent, ami egy vállalkozást vagy szervezetet képvisel a nyilvánosság előtt. Hagyományos értelemben ez főként az élő médiakapcsolatok kiaknázását jelenti az online és az offline térben egyaránt. Azonban ma már – főként a digitális forradalomnak és az okos eszközök, meg a Wifi terjedésének köszönhetően – a közösségi média kommunikáció bizonyos szegmenseit is ide soroljuk.

A PR számára írt és szerkesztett tartalmak a következők lehetnek:

  • sajtóközlemények,
  • nyilatkozatok,
  • interjúk,
  • bizonyos social media vagy web content anyagok,
  • influencer együttműködések,
  • vlog,
  • podcast.

A PR-tartalomban a hangsúly azon van, hogy egy céget a lehető legjobb megvilágításban mutassunk be. Ez történhet sajtóközlemény írásával és kiadásával, hogy felhívjuk a figyelmet egy új termékre vagy szolgáltatásra. Ugyanakkor lehet a nyilvános válságkommunikáció eszköze is.  

Kulcsfontosságú a részletek megismerése, miközben ezt finoman egyensúlyozzuk a vállalat pozitív imázsának fenntartásával és népszerűsítésével. Profi PR-szövegírás segítségével még a videós vagy podcast tartalmak felett is lesz irányítása a vállalatnak, ráadásul a tartalom terjesztésében is sokat segítenek a jól elhelyezett karakterek.

7. Kreatív szövegírás

Ide tartoznak a forgatókönyvek, szövegkönyvek, szlogenek és reklámszövegek is. De akár egy hosszabb lélegzetvételű e-könyv is lehet igencsak kreatív termék. A reklámszöveggel karöltve a rádióban hallható vagy a tévében látott hirdetések gyakran a kreatív szövegírás termékei.

Az esetek többségében persze rövidebb lélegzetvételű szövegekről van szó, amelyek mégis sikeresen alkalmazzák a vevőpszichológia eszköztárát. Így jönnek létre az olyan szlogenek és szófordulatok, amelyek idővel akár kulturális, popkulturális hivatkozásokká válnak.

Ki a szövegíró?

Milyen a jó szövegíró

A szövegíró, avagy copywriter az a személy, aki várat épít a rendelkezésére álló több vagy kevesebb információmorzsákból, briefekből. A szövegíró olyan ember, aki ért a szavakhoz és képes arra, hogy a storytelling segítségével megragadja, valamint meg is tartsa a célközönség figyelmét.

A szövegíró hatékony szöveget ír a termékek/ szolgáltatások értékesítése, a fogyasztók edukálása és a bevonódás, illetve elköteleződés növelése érdekében. Munkái weboldalakon, webshopokban, landing page-eken, blogbejegyzésekben, termékleírásokban, hírlevelekben, Display hirdetésekben, hírlevelekben, esettanulmányokban, sajtóközleményekben, CTA-kon, közösségi média platformok posztjaiban és hirdetéseiben köszönnek vissza. Többek között.

A szövegíró munkája magában foglalhatja az ötletek és storyboardok kidolgozását is. Részt vehet a marketing és más kreatív részlegekkel közös tartalommarketing és marketing stratégiák kidolgozásában; valamint a márkaépítés és márkaismertség növelés folyamataiban is.

Gyakori kérdés, hogy mit csinál egy szövegíró?

Nos, nemcsak annyiból áll a szövegíró munkája, hogy leül a laptop elé és kisujjából kirázza a szöveget. A hasraütésszerűen végzett munka ugyanis se őt, sem az ügyfeleit nem fogja sikeressé tenni.

Éppen ezért, ezek a szövegíró legfontosabb feladatai:

  • Ügyfelek / projektek briefelése

Ahhoz, hogy a szövegíró valóban hatékony és eredményes munkát tudjon végezni, elengedhetetlen, hogy tudja: mi az adott szöveg célja, megjelenési helye, milyen marketingfolyamatba illeszkedik, hol lesz publikálva, milyen USP-ket kell kihangsúlyozni, milyen képet kell festeni a vállalkozásról benne.

Van-e esetleg kötelezően megemlítendő vagy épp tiltott elem? Milyen kulcsszavakkal végezze el a SEO szövegírás részt? Van, amikor készen kapja a briefet, van, amikor neki kell feltennie a kérdéseket. De munka közben is felmerülhet kérdés, ilyenkor a legfontosabb feladata, hogy kérdezzen.

  • Kutatómunka

Egyetlen szövegírótól sem lehet elvárni, hogy minden témában egyformán otthon legyen. Éppen ezért fontos skill, hogy képes legyen elvégezni azokat a kutatásokat, amelyekre alapozhatja a cikket. Általában nem kell tudományos igényességű kutatómunkára gondolni, inkább csak az adott témában való jártasságra kell szert tenni. Megvizsgálni kicsit az olvasó – potenciális ügyfél – szemszögéből: mik foglalkoztatják, milyen kérdéseket tesz fel magának, miért hasznos vagy épp haszontalan számára az adott dolog, kérdés.

  • Forráselemzés

Az egyik legfontosabb dolog, hogy mindig hiteles információkkal lássuk el az érdeklődőket. Emiatt nem mindegy, hogy milyen forrásból dolgozik az adott szövegíró. Meg kell tudnia ítélni, hogy az adott forrás, amit behivatkozik a cikkében, releváns információkkal van-e teletűzdelve. Például jó, ha meg tudja ítélni, hogy nem egy fake news cikkből idéz néhány sort, vagy nem egy 20 évvel ezelőtti tanulmányt hivatkozik be, amelynek eredményeit frissebb kutatások már megcáfolták.

  • Marketing tanácsadás

Szintén fontos kérdés, hogy a szövegíró ne csak belsős, hanem külső megbízottként is együttműködjön a marketing és más kreatív osztályokkal, szakemberekkel. Például a brainstorming, a marketingkommunikációs stratégia fejlesztése, a márkaüzenetek közvetítése, a voice of tone alakítása mind olyan terület, ahol hasznosak lehetnek a meglátásai.

  • Eredmények elemzése

Bár az eredmények elemzése nem feltétlenül a szövegíró feladata, azért nem árt, ha utánajár azoknak a mutatóknak, amik a szövegei hatékonyságát illusztrálják. Amennyiben látja, hogy hol a hiba, mely területen szorul fejlesztésre, egyszerre növelheti az ügyfelei eredményességét és válhat még jobb szövegíróvá.

  • Állandó tanulás

Nem lehet hátradőlni és kizárólag a már megszerzett ismeretekre alapozni. A marketing és a szövegírás is folyton változik, ajánlott tisztában lenni a legújabb trendekkel, követni azokat a hiteles szakmai blogokat, ahol még jobban elmélyülhet a szakmai tudnivalókban.

Hogyan legyél szövegíró?

Ahhoz, hogy remek szövegíróvá válj, nem feltétlenül kell formális oktatásban részesülnöd. Ártani természetesen nem árt meg, ha tanultál kommunikációt, médiatudományt, újságírást, marketinget vagy épp kreatív írást, de ha jó az íráskészséged, hajlandó vagy tanulni és rengeteget gyakorolni, illetve fejleszteni magad, sikeres szövegíró válhat belőled.

Akár ügynökségi szövegíróként, akár egy vállalati marketing csapat tagjaként, akár szabadúszó szövegíróként dolgozol, ahhoz, hogy copywriter legyél, gyakorlatilag ugyanazokon a stációkon kell keresztül menned.

A szövegíróvá válás útján nem szabad megspórolni a legfontosabb lépéseket:

  • Sajátítsd el a szövegírás alapjait

Tudod, hogyan kell figyelemfelkeltő headline-t írni? Mire kell figyelni tárgymező írásnál? Hogyan kell SEO szemszögből felépíteni a szövegeket? Mik a best practice-ek webszöveg, landing page, hírlevél, hirdetések vagy egy hosszabb lélegzetvételű szakmai cikk írása során? Tudod, hogy az egyes szöveges tartalmak a sales funnel melyik szakaszában lehetnek hatásosak? Ismered a storytellinget?

Ez csak néhány kérdés a sok közül, amelyekre a felkészült szövegírónak illik csípőből löknie a válaszokat. Kövesd az elismert szakmai blogokat, olvasd el a témába vágó könyveket, valamint a Facebook és a Google segédanyagait. Igaz, az anyagok többségére valószínűleg angol nyelven fogsz rátalálni.

  • Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj

Ne spórold meg a vázlatírást és ha kell, tizedjére is kezdd újra a blogot vagy a havi social media posztsorozatot. Jó tipp, ha az elkészült művet felolvasod a családodban vagy a baráti körödben valakinek, hiszen így le tudod mérni, hogy egy – vélhetően – laikusnak is elég érthető és élvezhető-e a szöveged.

  • Döntsd el, hogy szabadúszó, esetleg ügynökségi szövegíró szeretnél lenni, vagy egy marketing csapat állandó tagja

Ez már csak azért sem mindegy, mert ettől függ, hogy milyen ügyfélszerző folyamatokat kell kiépítened, egyáltalán szükséged lesz-e rá. Ha egy belsős marketing csapathoz vagy ügynökséghez szeretnél csatlakozni, akkor a CV-n, a motivációs levélen és persze 1-2 próbamunkán kívül más dolgod nem nagyon lesz.

Amennyiben freelancerként dolgoznál, az ügyfélszerzés folyamatait is fel kell állítanod, szükséged lesz weboldalra vagy landing page-re, LinkedIn profilra, plusz hirdetésekre, csalianyagokra, blogcikkekre is. Illetve szabadúszóként nemcsak a szövegírás és az ügyfélszerzés, hanem a számlázás, egyéb adminisztrációs és adózási kötelességek, a marketing, valamint a networking is beesik a képletbe.

Milyen skillekre van szüksége a szövegíróknak?

A tanulási hajlandóságon kívül van még pár olyan tulajdonság, ami elengedhetetlen egy szövegíró esetében.

  • Íráskészség

Ez természetesen elengedhetetlen skill, minden szövegírónak szüksége van rá. Tudnia kell, hogyan beszélhet akár 5-6-7 különböző közönség nyelvén és az elvárt voice of tone, azaz márkahang keretein belül úgy, hogy megértsék az átadott információkat, élvezzék az olvasottakat és az adott konverzió felé tereljük őket a szöveggel.

  • Helyesírás

Kissé triviálisnak tűnhet, de ezt is külön meg kell említeni. Egy szövegírótól mindenképpen alapelvárás a jó helyesírás. A nyelvtan, az írásjelek használata, a stilisztika egyaránt fontos, ha azt akarjuk, hogy működjön a szöveg.

  • Türelem

A kutatáshoz, forráselemzéshez, vázlatíráshoz, a tényleges írási folyamathoz. És persze az ügyfelekkel való kapcsolattartáshoz, a briefeléshez, brainstormingokhoz.

  • Marketing szemlélet

Szövegíróként fontos átlátni azt a folyamatot, amibe a szövegünk illeszkedik, fel kell mérnünk, hogy a megbízó vagy épp a marketing csapat által elvárt eredmények hozhatók-e az adott szöveggel vagy sem. Kell-e hozzá esetleg kapcsolódó folyamat vagy tartalom, ami segít a tartalomterjesztésben, illetve a konverzió elérésében.

Legyen szó egy webszövegről, egy webshop termékleírásáról, a letölthető e-bookról, az utánkövető levelekről vagy blogcikkekről, social media posztokról, mindenképpen jó, ha tudjuk jelezni, hogy adott formában mik a folyamat hiányosságai, mivel lehetne javítani az eredményeket. A jó szövegíró együtt gondolkodik az ügyféllel/munkatársakkal, méghozzá folyamatokban és rendszerben.[4]

  • Pontosság

Egy dologban nem lehet vita közöttünk: a jó szövegírónak tudnia kell minőségi tartalmat írnia, méghozzá az adott határidőn belül. Pont.

A szövegíró tudja, hogy milyen elemek teszik láthatóvá a cégedet a Google-ben

SEO szövegírás

Ez az egyik legfontosabb skill és nemcsak a SEO szövegírás területén tevékenykedő szövegíróknak kell ismerniük azokat a keresőoptimalizálás elemeket, amelyek a lehető legjobb helyezést hozzák a Google találati listáján.

Azonban a Google többszáz szempontot figyelembe vevő algoritmusa kiszámíthatatlan jószág, ráadásul akkor változtatnak rajta a fejlesztők, amikor csak fejlesztenének. Emiatt a szövegírók egyik legfontosabb feladata, hogy kitapasztalják ezeket a változásokat és lehetőségeikhez mérten összeszedjék azokat a szempontokat, amelyekkel belőhetik a céget a találati lista első helyeire.

Ilyen SEO elemek például:

Meta adatok

  • A címsor

Ajánlott 60 karakteren belül maradni és elrejteni benne a fő kulcsszót. Ezen kívül a figyelemfelkeltő megfogalmazás és a kattintások száma is számít, hiszen ez jelenik meg kiemelve a találati oldalon.

  • A bevezető szöveg / description

Ez a rövid, best practice szerint maximum 160 karakteres rövid leírás a szöveg tartalmára vonatkozik, közvetlenül a kékkel kiemelt címsor alatt olvasható. Ideális esetben szintén tartalmazza a fő kulcsszót vagy a támogató kulcsszavak egyikét.

  • Képleírások

A képpel kapcsolatos leírásokat szintén nem érdemes megspórolni, hiszen mind a Google, mind az olvasó tájékozottságát növelik.

  • Alcímek

A szövegben alcímekkel érdemes tagolni szöveget, hiszen amellett, hogy az olvasók felhasználói élményét is javítja, a keresőnek is kedvez. Az alcímekben szintén elrejthetők a kulcsszavak.

  • Kulcsszavak

Fontos odafigyelni a megfelelő kulcsszóarányra is, hiszen a túl sok kulcsszó – azaz a kulcsszóhalmozás – kontraproduktívabb lehet, mint az, ha kevés kulcsszót tartalmaz a szöveg. Ideális esetben ezek a keyword-ök olyan olvasmányos és releváns szövegben vannak elrejtve, amit szívesen olvas a nép.

  • Külső és belső linkek

A Google értékesebbnek ítéli az adott tartalmat, ha jó minőségű külső linkek hivatkoznak rá, illetve, ha a szövegben a témához kapcsolódó, releváns belső linkekkel sem fukarkodunk. Ez a linképítés, ami egyébként a SEO szövegírás alapja is egyben. Ráadásul már alacsony költségvetéssel is eredményeket lehet elérni.

Ha ennyi mindenre kell figyelni, mennyi az annyi?

A szövegírás árak meghatározása kemény dió. Egyfelől azért, mert nem mindegy, hogy milyen konstrukcióban dolgozik az adott szövegíró: ha egy belsős marketing csapat tagja, akkor az esetek többségében fix fizetéssel lett felvéve, esetleg jutalékos megállapodással kiegészítve.

Ügynökségekkel együtt dolgozó szövegíróknál általában a jutalékos rendszer dívik, amit esetleg egy állandó megbízási / rendelkezésre állási díj egészít ki. Szabadúszó szövegíróként pedig választható akár projektalapú számlázás is, bár ez főleg akkor jó, ha többfajta vagy nagyobb volumenű szöveget kell egyszerre elkészíteni.

Például, ha a megbízó célja a feliratkozói bázis növelése és ennek érdekében készül egy 8-10 oldalas e-könyv, hozzá egy landing oldal a letöltéshez, 4-5 db-os hírlevél-sorozat az elköteleződés növeléséhez, néhány hirdetés, illetve pop-up és banner szöveg. Vagy, ha az ügyfél esetleg berendel egyszerre 12 db cikket.

Emellett van olyan szövegíró is, aki a karakterszám vagy szószám szerinti megállapodás híve, illetve – talán a legmagasabb kockázatot vállalva – bizonyos esetekben a sikerdíjas megállapodás is ott van az étlapon.

Egy dolgot azonban érdemes tisztán látni: akkor szabható magasabb ár a szövegírás szolgáltatásért, ha szakmailag elismert szövegíróról van szó vagy többet ad az ügyfélnek a pénzéért. Mondjuk nemcsak megírja a szöveget, hanem SEO szempontok szerint építi fel azt, külön kulcsszókutatást végez hozzá, képet biztosít a cikk mellé, esetleg feltölti a szöveget a weboldalra vagy social media felületre.

A szövegírás tehát méltatlanul elhanyagolt területe a marketingnek, pedig legalább olyan fontos szerepe van az eredmények elérésében, mint a PPC vagy SEO szakembereknek. Éppen ezért érdemes neki nagyobb figyelmet szentelni és tovább fejleszteni magunkat ezen a téren is.

 

[1] neilpatel.com; Neil Patel: The Ultimate Guide to Copywriting - https://neilpatel.com/blog/ultimate-guide-to-copywriting/

[2] HubSpot; Meghan Keany Anderson: Copywriting 101: 6 Traits of Excellent Copy Readers Will Remember - https://blog.hubspot.com/marketing/good-copywriting-practices-list

[4] kreativkontroll.hu; Kovács Noémi: A kampányod és marketingstratégiád sikere múlhat rajta: hogyan válaszd ki a szövegíródat? - https://kreativkontroll.hu/szovegiras-otletek/a-kampanyod-es-marketingstrategiad-sikere-mulhat-rajta-hogyan-valaszd-ki-a-szovegirodat/

  • Szerző: Kovács Noémi

    kreativkontroll.hu

    Magyarország egyik vezető tartalomfejlesztő és tartalommarketing ügynöksége, a Kreatív Kontroll senior copywritere. Otthonosan mozog a tartalommarketingben és minden olyan szövegben, ami ehhez a területhez kapcsolható. Számtalan blog, szakmai cikk, hírlevél-sorozat, weboldal szöveg és közösségi média poszt került ki a klaviatúrájából, amit később hazai közép- és nagyvállalatok hasznosítottak. Portfóliója legalább olyan változatos, mint a Kreatív Kontroll szolgáltatási palettája.

Hozzászólások (0)
A WhitePress szerkesztõi fenntartják a jogot, hogy más emberek számára sértõ megjegyzéseket töröljenek, amelyek vulgáris szavakat tartalmaznak, vagy nem kapcsolódnak a tárgyához.
A whitepress.com weboldalt és annak valamennyi aloldalát (a továbbiakban: Weboldal) használó személyek személyes adatainak kezelője az Európai Parlament és a Tanács 2016. április 27-i (EU) 2016/679 rendelete értelmében a személyes adatok feldolgozásával és az ilyen adatok szabad áramlásával, valamint a 95/46/EK irányelv (a továbbiakban: GDPR) hatályon kívül helyezése tekintetében közösen „WhitePress Kft, amelynek székhelye 2161 Csomád, Verebeshegy utca 11 és bekerült a Bielsko-Biała Kerületi Bíróság által vezetett Nemzeti Bírósági Nyilvántartás vállalkozói nyilvántartásába, az Országos Bírósági Nyilvántartás 8. Kereskedelmi Osztálya KRS-számon: 0000651339, NIP: 9372667797, REGON: 243400145 és egyéb cégek a WhitePress Csoporttól (a továbbiakban együttesen: Adminisztrátor) .

A hírlevélre való feliratkozással Ön hozzájárul ahhoz, hogy a WhitePress Kft. által kínált szolgáltatások és áruk közvetlen marketingjével kapcsolatos kereskedelmi információk elektronikus kommunikációs eszközökön, különösen e-mailen keresztül küldjenek. és megbízható üzleti partnerei, akik érdeklődnek saját termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésében. Személyes adatai kezelésének jogalapja az Ön hozzájárulása (GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pont).

Önnek jogában áll bármikor visszavonni a személyes adatainak marketing célú kezeléséhez adott hozzájárulását. Az Ön személyes adatainak WhitePress Kft általi kezeléséről és kezelésének alapjáról, ideértve az Ön jogait is, az Adatvédelmi szabályzatunkban talál további információt.
Olvass tovább
  • Még senki sem írt megjegyzést ehhez a cikkhez.
A whitepress.com weboldalt és annak valamennyi aloldalát (a továbbiakban: Weboldal) használó személyek személyes adatainak kezelője az Európai Parlament és a Tanács 2016. április 27-i (EU) 2016/679 rendelete értelmében a személyes adatok feldolgozásával és az ilyen adatok szabad áramlásával, valamint a 95/46/EK irányelv (a továbbiakban: GDPR) hatályon kívül helyezése tekintetében közösen „WhitePress Kft, amelynek székhelye 2161 Csomád, Verebeshegy utca 11 és bekerült a Bielsko-Biała Kerületi Bíróság által vezetett Nemzeti Bírósági Nyilvántartás vállalkozói nyilvántartásába, az Országos Bírósági Nyilvántartás 8. Kereskedelmi Osztálya KRS-számon: 0000651339, NIP: 9372667797, REGON: 243400145 és egyéb cégek a WhitePress Csoporttól (a továbbiakban együttesen: Adminisztrátor) .

A hírlevélre való feliratkozással Ön hozzájárul ahhoz, hogy a WhitePress Kft. által kínált szolgáltatások és áruk közvetlen marketingjével kapcsolatos kereskedelmi információk elektronikus kommunikációs eszközökön, különösen e-mailen keresztül küldjenek. és megbízható üzleti partnerei, akik érdeklődnek saját termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésében. Személyes adatai kezelésének jogalapja az Ön hozzájárulása (GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pont). Az űrlap elküldésével Ön kijelenti, hogy elolvasta az Adatvédelmi szabályzatot.

Önnek jogában áll bármikor visszavonni a személyes adatainak marketing célú kezeléséhez adott hozzájárulását. Az Ön személyes adatainak WhitePress Kft általi kezeléséről és kezelésének alapjáról, ideértve az Ön jogait is, az Adatvédelmi szabályzatunkban talál további információt.
Olvasd el az egészet
Kiemelt cikkek