Hogyan építs tartalmat a versenytársak elemzésével?

Frissítve: 2021-11-05
tartalomépítés versenytárs elemzéssel
Nem számít, hogy a nulláról indulsz, vagy egy meglévő tartalomstratégiát optimalizálsz: a versenytársak tevékenységének ismerete, megértése és követése elengedhetetlen ahhoz, hogy olyan döntéseket hozz, amelyek valóban eredményeket hoznak a céged számára. Nyilván nem az a megfelelő stratégia, hogy a versenytársak által készített tartalmakat másolod, sokkal inkább, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a tartalomépítési hiányosságaikból. Ehhez pedig a versenytársak kulcsszó és backlink elemzésén, majd a tartalmi elemzésen át vezet az út.
Publikálj cikkeket ma
Regisztrálj ingyenesen!

Tartalomjegyzék

Hol kezd el a versenytársak tartalmi elemzését?

A keresőben, ami a jelenleg szinte egyeduralkodó Google-t jelenti.

  • Nézd meg, hogy a termékeddel, szolgáltatásoddal legszorosabb összefüggésben lévő kulcsszavaidra milyen találatokat dob fel a Google.
  • Ekkor láthatod majd, hogy kik a közvetlen versenytársaid, akik ugyanarra az iparági piacra céloznak, mint te.

Ezután sorban, egyenként nézz utána a tartalmaiknak:

  • Nézd meg, hogy egyformán jól működnek-e desktopon és mobilon.
  • Keresd meg a tartalmi és a technikai hiányosságokat.
  • Azokat se felejtsd ki, akik bár le vannak maradva – nincsenek a kereső első oldalán – de ugyanazon a pályán mozognak. Lehet, hogy nem láthatóak olyan mértékben, mint a frontvonalban küzdők, de akkor is ugyanarról a piacról szerzik a hasznukat.

Amikor a Google megmutatta, hogy szerinte ki az első 5-10-20 versenytársad, érdemes a competitor elemzést az Ahrefsben és a SEMrushon is lefuttatni.

Igen nagy a valószínűsége, hogy eltérő eredményeket fogsz látni:

  • Olyan nevekkel is találkozol, amiket a Google nem, vagy egészen más sorrendben hozott elő.
  • Akit gyengébbnek gondoltál simán lenyomhat azzal, hogy olyan kulcsszavakra is épít, amiket te eddig nem vettél figyelembe.
  • Aki meg erősebb, arról kiderülhet, hogy bár a fizetett hirdetéseknek köszönhetően ott van az első oldalon, de a technikai SEO-ban már korántsem ilyen erős.

A kapott eredmények alapján állítsd össze a listát azokról, akiket tényleg figyelned kell.

versenytársak kulcsszavainak ellenőrzése
 

Dokumentáld a versenytársak tartalmi stratégiáját

Ez a folyamat leginkább operatív jellegű lépése. A ráfordított idő nagymértékben változhat a versenytársak tartalombefektetési szintjének függvényében.

Ideje tehát boncolgatni a tartalmi stratégiát, és figyelembe vennie a következőket:

  • Kommunikációs csatornák: például honlap, webshop, közösségi média, kapcsolt Youtube fiók, hírlevél.
  • A tartalom típusa, mennyisége, relevanciája, témagazdagsága, gyakorisága.

Ezek mindegyikének van egy stratégiai célja, és annak megértése, hogy a versenytárs hogyan és hova osztja el a tartalmait, megmutatja marketingterveinek egy részét, például:

  • Hirdetnek-e webináriumot és ha igen hol közvetítik azt?
  • Vannak-e exkluzív tartalmaik, például szakértői interjúk, vagy előfizetéses/korlátozott ideig megtekinthető, letölthető tartalmak?

A tartalom témáinak feltárása megmutatja, hogy a versenytársak a termékeikkel, szolgáltatásaikkal szoros összefüggésben építik-e a tartalomstratégiát vagy adhoc jelleggel blogolnak csupán.

A profi vállalatok jellemzően a termékeik/szolgáltatásaik szempontjából releváns témákra összpontosítják a tartalomgyártásukat.

Azonban!

Amint az elsőre releváns témák kimerülnek, a vállalatok elkezdenek olyan tartalmakat készíteni, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a termékükhöz.

Ennek elemzésben a SEMrush ismét nagyon hasznossá válik:

  • Lehetővé teszi annak kiértékelését, hogy a versenytársak milyen kulcsszavakra rangsorolnak.
  • Ezzel lehet azonosítani a leginkább érintett témákat.
  • A kulcsszavak a versenytársak keresési eredményekben elfoglalt pozíciója, a keresési mennyiség, a trend és egyéb lehetőségek alapján rendezhetők.

A dokumentáció után ideje áttérni a folyamat analitikusabb részére:

  • Értékelni kell a versenytárs tartalmát,
  • Meg kell próbálni elhelyezni egy minőségi skálán.

Ezen a ponton felmerülhet egy fontos kérdés: mi a minőségi tartalom?

Nincs tökéletes formula, ugyanakkor a SEMrush segíthet felmérni a versenytársak által létrehozott tartalom minőségét és relevanciáját; és azt is megmutatja, hogyan látja a Google e tartalmak minőségét.

A kapott eredmények elemzése

Miután megkerested, rangsoroltad a tartalmakat és a versenytársak kulcsszavait, nézd meg, hogy melyek azok amelyek a legjobban teljesítenek mindkét listán, és hogy talász-e köztük összefüggést. (Valószínűleg nem árulunk el nagy titkot: találni fogsz.)

A következő formulák alapján optimalizálhatod a saját tartalomstratégiádat. Persze ez csak akkor működik, ha az elemzésbe a saját tartalmaidat és kulcsszavaidat is beleveszed, azaz a versenytársak eredményeit összeveted a saját eredményeiddel.

A tartalom mennyisége x téma x kulcsszavak

Láthatod, hogy mely témákat tartják a legfontosabbnak, és melyeket tekintenek másodlagosnak.

Ez az elemzés számos tartalmi téma-hézagot mutat meg, amire te viszont építeni tudsz:

  • Azonosíthatod azokat a témákat, amikre a versenytárs ugyan sok tartalmat generál, de a minőségük megkérdőjelezhető.
  • A tematikus fókuszban mutatkozó különbségek sokat elárulnak arról, hogy egy vállalat hogyan látja a saját versenyerősségeit, és betekintést nyújt arra is, hogy milyen területekre fókuszálja a saját tartalomstratégiáját.

Kulcsszavak x tartalom

A két tartomány összehasonlításával a következőket láthatod:

  • Kulcsszavak, amelyeket te rangsorolsz.
  • Kulcsszavak, amelyeket a versenytársaid rangsorolnak, de te nem.
  • Kulcsszavak, amelyek átfedést mutatnak a versenytársak kulcsszavaival (ketten, vagy többen is rangsoroltok rá).

Tartalom mennyisége x csatorna x gyakoriság

Ez az elemzés megmutatja, mennyire fontosak az egyes csatornák a versenytársak számára. (A kommunikációs csatorna kiválasztása a buyer persona igényének a része, nem pedig fordítva!)

Ebben az elemzésben azt is láthatod, hogy:

  • Melyik csatornákat nem használja, vagy, hogy melyiket hagyja el a konkurencia?
  • Az elhagyott csatornák számodra értékesek-e tartalomközvetítés szempontjából?
  • Hogyan használhatod a meglévő és kihagyott csatornákat versenyelőnyként – például, hogy megkülönböztesd magad a többiektől - az előrejutás érdekében?

Keress olyan csatornákat is, ahol bár közvetlenül versenyzel a konkurenciáddal, mégis megéri a befektetés a nagyobb a forgalom és relevancia miatt, csak többet kell rajta dolgoznod. A csatornánkénti közzététel gyakorisága megmutathatja, hogyan irányítják a versenytársak az erőfeszítéseiket rövidebb/hosszabb időszakokban.

tartalom gyártás

Tartalom mennyisége x tartalom típusa

Válaszokat kaphatsz arra, hogy milyen tartalomtípusokat részesítenek előnyben a versenytársaid.

Próbáld megérteni, hogy:

  • Egyes formátumok miért élveznek elsőbbséget másokkal szemben?
  • Hogyan tudod kihasználni azokat a tartalomtípusokat, amelyeket a versenytársak nem állítanak elő?
  • A versenytársak által előállított tartalomtípusok összhangban vannak-e az általuk kiválasztott csatornákkal?
  • Mely tartalmak generálnak nagyobb olvasottságot/kattintást/nézettséget, stb… (Ezek értékesek a vásárló szemében, tehát ezeket kell előnyben részesítened.)

Frekvencia x téma

Ez az elemzés megmutatja:

  • Hogyan osztják fel a versenytársak a tartalomgyártást az egyes témák között.
  • Az, hogy milyen témára összpontosítanak, jelezheti azokat a stratégiai irányokat, amelyek felé igyekeznek, és/vagy amelyekre mindeddig kevesebb figyelmet fordítottak.
  • Építenek-e tartalmi hubot: ha a különféle új tartalmak egyértelműen egy témára összpontosítanak, akkor előfordulhat, hogy a versenytárs volumengeneráló stratégiával próbálkozik, hogy megszerezze a vezető pozíciót az adott témában.

Ha van olyan téma, amiről “elfeledkezett” gondold át, hogy ez miért lehet:

  • A versenytársad már elérte a kívánt célját a témában?
  • Ez a téma neki miért nem fontos -látszólag? - miért nem fektet bele energiát, ha neked és minden más versenytársadnak az?
  • Ehelyett merre, mire fókuszálja az erőfeszítéseit?

Nyilván nem kell túldimenzionálni a kérdést, dotcomlufikat vagy gigaberuházásokat sejteni, de nem árt, ha nyitva tartod a szemed.

A fentiek egyszerű elemzések, melyeket egy szimpla excelben összesítve – gyakorlottabb kézben kiválóan használható az analízisre is -  sok információhoz juthatsz hozzá a versenytársak tartalmi stratégiáját illetően és ötleteket szerezhetsz a saját tartalomgyártásod optimalizálásához.

Még ha nem is ugyanazon az iparági piacon versenyzel, mint a tartalmi konkurenciád, ha tudod, hogy mely témákról beszélnek, milyen csatornákat használnak, és milyen tartalomstratégiát alkalmaznak, vezető pozícióba kerülhetsz a keresőben és a saját iparági piacodon is.

  • Szerző: Tóth-Czere Péter

    Tartalommarketing és SEO szakértő

    www.thecoffeebreak.hu

    Tartalommarketing és SEO szakértő, a CoffeeBreak Consulting digitális marketing ügynökség és szakmai blog alapítója, ahol a marketing stratégiák kialakítása és megvalósítása mellett business és productivity tréningeket is tart. Elsődleges szakterületei a tartalommarketing, keresőoptimalizálás, közösségi média management és a growth hacking. Számos ügyfele volt hazai és nemzetközi közép- és nagyvállalati szegmensekből, kiemelten foglalkozik eCommerce oldalak tervezésével, illetve teljes körű marketingjükkel. Szabadidejében pedig a KV Szünet Podcast adásait bővíti.

Hozzászólások (0)
A WhitePress szerkesztõi fenntartják a jogot, hogy más emberek számára sértõ megjegyzéseket töröljenek, amelyek vulgáris szavakat tartalmaznak, vagy nem kapcsolódnak a tárgyához.
A whitepress.com weboldalt és annak valamennyi aloldalát (a továbbiakban: Weboldal) használó személyek személyes adatainak kezelője az Európai Parlament és a Tanács 2016. április 27-i (EU) 2016/679 rendelete értelmében a személyes adatok feldolgozásával és az ilyen adatok szabad áramlásával, valamint a 95/46/EK irányelv (a továbbiakban: GDPR) hatályon kívül helyezése tekintetében közösen „WhitePress Kft, amelynek székhelye 2161 Csomád, Verebeshegy utca 11 és bekerült a Bielsko-Biała Kerületi Bíróság által vezetett Nemzeti Bírósági Nyilvántartás vállalkozói nyilvántartásába, az Országos Bírósági Nyilvántartás 8. Kereskedelmi Osztálya KRS-számon: 0000651339, NIP: 9372667797, REGON: 243400145 és egyéb cégek a WhitePress Csoporttól (a továbbiakban együttesen: Adminisztrátor) .

A hírlevélre való feliratkozással Ön hozzájárul ahhoz, hogy a WhitePress Kft. által kínált szolgáltatások és áruk közvetlen marketingjével kapcsolatos kereskedelmi információk elektronikus kommunikációs eszközökön, különösen e-mailen keresztül küldjenek. és megbízható üzleti partnerei, akik érdeklődnek saját termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésében. Személyes adatai kezelésének jogalapja az Ön hozzájárulása (GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pont).

Önnek jogában áll bármikor visszavonni a személyes adatainak marketing célú kezeléséhez adott hozzájárulását. Az Ön személyes adatainak WhitePress Kft általi kezeléséről és kezelésének alapjáról, ideértve az Ön jogait is, az Adatvédelmi szabályzatunkban talál további információt.
Olvass tovább
  • Még senki sem írt megjegyzést ehhez a cikkhez.
A whitepress.com weboldalt és annak valamennyi aloldalát (a továbbiakban: Weboldal) használó személyek személyes adatainak kezelője az Európai Parlament és a Tanács 2016. április 27-i (EU) 2016/679 rendelete értelmében a személyes adatok feldolgozásával és az ilyen adatok szabad áramlásával, valamint a 95/46/EK irányelv (a továbbiakban: GDPR) hatályon kívül helyezése tekintetében közösen „WhitePress Kft, amelynek székhelye 2161 Csomád, Verebeshegy utca 11 és bekerült a Bielsko-Biała Kerületi Bíróság által vezetett Nemzeti Bírósági Nyilvántartás vállalkozói nyilvántartásába, az Országos Bírósági Nyilvántartás 8. Kereskedelmi Osztálya KRS-számon: 0000651339, NIP: 9372667797, REGON: 243400145 és egyéb cégek a WhitePress Csoporttól (a továbbiakban együttesen: Adminisztrátor) .

A hírlevélre való feliratkozással Ön hozzájárul ahhoz, hogy a WhitePress Kft. által kínált szolgáltatások és áruk közvetlen marketingjével kapcsolatos kereskedelmi információk elektronikus kommunikációs eszközökön, különösen e-mailen keresztül küldjenek. és megbízható üzleti partnerei, akik érdeklődnek saját termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésében. Személyes adatai kezelésének jogalapja az Ön hozzájárulása (GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pont). Az űrlap elküldésével Ön kijelenti, hogy elolvasta az Adatvédelmi szabályzatot.

Önnek jogában áll bármikor visszavonni a személyes adatainak marketing célú kezeléséhez adott hozzájárulását. Az Ön személyes adatainak WhitePress Kft általi kezeléséről és kezelésének alapjáról, ideértve az Ön jogait is, az Adatvédelmi szabályzatunkban talál további információt.
Olvasd el az egészet
Kiemelt cikkek