Így derítsd ki, hogyan előztek meg a versenytársak!

Frissítve: 2021-09-24
WhitePress-versenytars-elemzes
Szeretnéd visszaszerezni megcsappant organikus forgalmad a Google keresőből? Ha az elmúlt években vagy hónapokban a keresőoptimalizálásban elért eredményeid elmaradnak a megszokottól, nem vagy egyedül. Ugyanis egyre több vállalkozás lépett be az e-kereskedelem és az internetes ügyfélszerzés piacára. Így pedig egyenes út vezetett a SEO verseny kiéleződéséhez.
Publikálj cikkeket ma
Regisztrálj ingyenesen!

Tartalomjegyzék

Ha azt tapasztalod, hogy a forgalmad csökkenni kezdett vagy jelentősen visszaesett, először is ellenőrizned kell minden rendben van-e az oldaladdal. Vizsgáld meg, megfelel-e a honlapod a Google aktuális technikai elvárásainak, kellő mennyiségű és minőségű backlinkkel rendelkezik, és a felhasználók keresési szándékának megfelelő szövegeket tartalmaz. Ha minden stimmel a fentiek közül, valószínűleg az organikus forgalmad csökkenése a versenytársak térnyerésére vezethető vissza.

A versenytársak elemzésével felmérheted a megváltozott terepviszonyokat, és újult erővel szállhatsz vissza a versenybe a magas forgalmat hozó Google helyezésekért.

 

Hogyan elemezd a versenytársaid?

Ha eredményes marketing kampányokat szeretnél futtatni, csakis a tényekre és számokra való alapozás vezet sikerre. Mielőtt belevágnál a blogbejegyzések megírásába és a PR-cikkek készítésébe vagy éppen az URL-ek optimalizálásába, mindenképpen tisztában kell lenned az erőviszonyokkal.

Nézzük az első lépést:

Találd meg őket!

Amikor a keresőoptimalizálás (SEO) harcmezejére lépsz, először is meg kell ismerned az internetes piacon lévő riválisokat. Csakis így tudsz célzott és eredményes taktikát felépíteni a kívánt helyezések megszerzéséhez.
 

Hogyan teheted ezt meg a legegyszerűbben?

  1. Válassz ki 4-5 kulcsszót, amelyek relevánsak számodra!
  2. Keress rájuk, és nézd át az első 10 találat eredményeit!
  3. Listázd ki az így kapott oldalakat!
     

Mire figyelj oda?

  • Online másokkal versenyzel, mint offline. Ahogyan látni is fogod, a Google keresésekben egészen más piaci szereplőkkel találkozhatsz, mint az offline értékesítés világában.
     

Mérd fel a konkurencia technikai erősségét!

Immár a kezedben van a konkurens weboldalak listája, és végre jöhet a feltérképezés izgalmasabb része. Ilyenkor mindig tartsd szem előtt, hogy minél több információt gyűjtesz a riválisaidról, annál eredményesebb SEO stratégiával veheted fel velük a harcot az előnyös Google találati helyezésekért.

Szerencsére a SEO-konkurencia alapos felderítéséhez egyáltalán nem kell milliónyi sorból álló HTML kódokat bogarásznod. Ugyanis az olyan SEO eszközök, mint az Ahrefs vagy a SEMrush, több mint elegendő adatot nyújtanak a vetélytársak megelőzéséhez.
 

Mi számít fontosnak a technikai SEO-t illetően?

  • Gyors betöltési sebesség
  • Mobilbarát webdesign
  • Alapvető webes vitals-mutatók értéke (Core Web Vitals Score)
  • XML Sitemap (webhelytérkép) létrehozása
  • Robots.txt fájl szakszerű használata
  • Kiemelt paraméterek (mint például: url, címek, címsorok, meta adatok) pontos kitöltése
     

Vizsgáld meg az organikus forgalom mennyiségét!

Az Ahrefs vagy más népszerű SEO szoftver segítségével pillanatok alatt megnézheted, hogy egy-egy konkurens weboldalnak mennyi lehet a havi organikus forgalomból érkező látogatottsága. A kimagasló látogatószámmal rendelkező oldalakat pedig ésszerű már most kiemelt helyre sorolni a konkurensek listáján.
 

Tudtad?

  • Habár a Google találati listája 10 weboldalt dob ki a keresőben, a kattintások 67.6%-a mégis az első 5 weboldalra érkezik.
     

Ellenőrizd a Domain Rating értékét!

A Domain Rating (DR) az Ahrefs saját jelzőszáma, amely a weboldalak hitelességét értékeli egy 0-100-ig terjedő skálán. Magyarul azt vizsgálja, hogy az adott weboldalra mutató linkek mennyire hitelesek és értékesek a keresőoptimalizálási szempontokat tekintve.
 

Nézd meg a weboldaladra mutató backlinkek és hivatkozó domainek számát!

A backlinkek száma a weboldaladra mutató linkek mennyiségét mutatja meg. A hivatkozó domainek száma pedig azt jelzi, hogy összesen hány különböző oldalról érkeztek ezek a backlinkek.
 

Miért olyan fontos a linkek ellenőrzése?

  • A linképítés döntő tényező a SEO-ban. Hiszen a Google így könnyebben fedezi fel és rangsorolja előnyösebb helyre az oldalakat. Ha a régóta működő, megbízható weboldalak a saját oldaladra hivatkoznak, te is egyre megbízhatóbb leszel a Google algoritmusok szemében. Ez pedig az elért találati helyezéseket tekintve is jövedelmező lesz.
     

Hasonlítsd össze a helyezéseket!

Akár a SEMrush vagy az Ahrefs mellett döntesz, csak válaszd ki a weboldalad számára legrelevánsabb 4-5 kulcsszót, és hasonlítsd össze az általad elért Google pozíciókat a versenytársakéval. Ha egy konkurens oldal szinte minden keresőszóra és kifejezésre előtted áll, valószínűleg alapos SEO munkára lesz szükség a lekörözéséhez.
 

Hogyan meríts ebből ötletet a tartalomgyártáshoz?

  • Gyűjtsd össze a számodra is fontos kulcsszavakat, kifejezéseket! Bátran szedd listába az egyszavas és többszavas kulcsszavakat is. Ezekre a szavakra pedig készülhetnek is a keresőoptimalizált tartalmak.
     

Ellenőrizd a versenytársak linkjeit is!

Végül célszerű a konkurensek backlink profilját is szemügyre venni. Ennél a lépésnél az elsődleges cél, hogy megtaláld azokat az oldalakat, amelyek a konkurens oldalakra hivatkoznak, de SEO szempontból számodra is értékesek lehetnek.

Azonban a backlinkek magas száma még nem feltétlenül jelent versenyképes Google helyezéseket. Ennek pedig egyszerű oka van: a keresőmotor algoritmusa a hivatkozó oldal hitelességét és az adott tartalom minőségét már egyaránt vizsgálják.

Ha egy weboldalra a megbízható források helyett alacsony hitelességű oldalak hivatkoznak, a Google garantáltan hátrább fogja sorolni a találati listán.
 

Mely kérdéseket fontos feltenni?

  • Hány különböző domain hivatkozik az adott oldalra?
  • Ezek közül hány olyan van, amely ránk és a konkurenciánkra is linkel?
  • Vannak olyan domainek, amelyek csakis a riválisokra hivatkoznak?
  • Mennyire hitelesek és milyen minőségűek ezek az oldalak?

Nézzünk egy banális példát!

Tegyük fel, hogy egy új építőipari cég az ingatlan kulcsszóra szeretne minél előnyösebb pozícióba kerülni a Google találatok között. Ez már első hallásra sem tűnik könnyű feladatnak, hiszen egy rövid, gyakran keresett kulcsszóról beszélünk.
 

Mi kell ahhoz, hogy valaki az 1. helyen álljon az “ingatlan” kulcsszóra?

Erre a rövid kulcsszóra havonta 246.000-szer keresnek rá a Google-ben, ezért keresőoptimalizálási szempontból minden bizonnyal kiélezett versenyre lehet számítani.

Ezekre lesz szükséged:

On-site SEO

On-site SEO alatt a saját weboldalad tartalmainak csiszolását értjük. Minél felhasználóbarátabb kezelési lehetőséget és gyorsabb betöltési sebességet biztosítasz, annál elégedettebbek lesznek a látogatók és az algoritmusok is.

Ingatlanokat értékesítő weboldal esetén például elengedhetetlen, hogy a felhasználók pillanatok alatt megtalálják az adott régióban elérhető házakat és lakásokat. De ugyanilyen fontos az ingatlanokról készült képek minősége is, hiszen az alacsony felbontású fotók már azonnal elrettentik az oldalon érdeklődőket.

Mivel az alábbi tényezőket teljes mértékben kézben tarthatod, ezért a jobb pozíciók eléréséhez javasolt minél részletesebben kidolgozni ezeket.

Mi tartozik ide?

  • Megfelelő kulcsszavak használata
  • Címek, alcímek SEO-barát megfogalmazása
  • Meta tagek releváns kitöltése
  • Strukturált belső linképítés
  • Képek elnevezése
     

Off-site SEO

Ha a weboldalad háza táján már sínen van a keresőoptimalizálás, jöhetnek az összetettebb feladatok.

Off-Site SEO terén a célod, hogy a piacon már megbízhatónak számító vállalkozásokkal közösen hitelességet építs a saját területeden. Azaz, ha egy elismert ingatlanértékesítő iroda weboldala a lakásfelújítási szolgáltatásodat bemutató céges honlapodra hivatkozik, minden bizonnyal te is remek munkát végzel a szakmádban.

Mi tartozik ide?

  • Kiszervezett linképítés
  • Vendégblogolás
  • Influenszerekkel való együttmüködés
  • Online PR
  • Non-profit linképítés
     

Hogyan lehetne belevágni az ingatlanos példánál maradva?

Célszerű lenne olyan vállalkozásokkal felvenni a kapcsolatot, akik az ingatlanpiachoz legalább lazább szálon kötődnek. Például olyan cégekkel és magánszemélyekkel ajánlott partnerséget kötni, akiknek a nevei az építőanyagok vagy az állami lakástámogatások területén már ismerősen csengenek. Így nemcsak a vállalkozásodra hivatkozó oldalak lesznek relevánsak, hanem a rajtuk megjelent tartalmak számos ember érdeklődését is felkelthetik.
 

Hogyan szerezd vissza a pozíciód?

Mindenekelőtt egy alapos, mindenre kiterjedő terepszemlét kell tartanod. Miután meggyőződtél arról, hogy a saját weboldaladdal minden rendben, jöhetnek a versenytársak. Ha SEO szempontból feltérképezted a versenytársak erősségeit és gyengeségeit, következhet a részletes keresőoptimalizálási stratégia kidolgozása. Itt az oldaladon szereplő cikkek és termékleírások, illetve a linképítés és a betöltési sebesség gyorsítása egyaránt jelentős szerepet játszanak. Ha viszont kísérletezgetés helyett minél gyorsabb és látványosabb eredményeket szeretnél, bízd szakemberekre a Google helyezéseid javítását!

 

  • Szerző: Szesztay Péter

    Ügyvezető

    bpdigital.hu

    A BP Digital SEO ügynökség ügyvezetőjeként közepes- és nagyvállalatoknak segít növekedni online marketing eszközökkel. A non-profit linképítés program megálmodója, elkötelezett híve a fenntartható üzleti megoldásoknak.

Hozzászólások (0)
A WhitePress szerkesztõi fenntartják a jogot, hogy más emberek számára sértõ megjegyzéseket töröljenek, amelyek vulgáris szavakat tartalmaznak, vagy nem kapcsolódnak a tárgyához.
A whitepress.com weboldalt és annak valamennyi aloldalát (a továbbiakban: Weboldal) használó személyek személyes adatainak kezelője az Európai Parlament és a Tanács 2016. április 27-i (EU) 2016/679 rendelete értelmében a személyes adatok feldolgozásával és az ilyen adatok szabad áramlásával, valamint a 95/46/EK irányelv (a továbbiakban: GDPR) hatályon kívül helyezése tekintetében közösen „WhitePress Kft, amelynek székhelye 2161 Csomád, Verebeshegy utca 11 és bekerült a Bielsko-Biała Kerületi Bíróság által vezetett Nemzeti Bírósági Nyilvántartás vállalkozói nyilvántartásába, az Országos Bírósági Nyilvántartás 8. Kereskedelmi Osztálya KRS-számon: 0000651339, NIP: 9372667797, REGON: 243400145 és egyéb cégek a WhitePress Csoporttól (a továbbiakban együttesen: Adminisztrátor) .

A hírlevélre való feliratkozással Ön hozzájárul ahhoz, hogy a WhitePress Kft. által kínált szolgáltatások és áruk közvetlen marketingjével kapcsolatos kereskedelmi információk elektronikus kommunikációs eszközökön, különösen e-mailen keresztül küldjenek. és megbízható üzleti partnerei, akik érdeklődnek saját termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésében. Személyes adatai kezelésének jogalapja az Ön hozzájárulása (GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pont).

Önnek jogában áll bármikor visszavonni a személyes adatainak marketing célú kezeléséhez adott hozzájárulását. Az Ön személyes adatainak WhitePress Kft általi kezeléséről és kezelésének alapjáról, ideértve az Ön jogait is, az Adatvédelmi szabályzatunkban talál további információt.
Olvass tovább
  • Még senki sem írt megjegyzést ehhez a cikkhez.
A whitepress.com weboldalt és annak valamennyi aloldalát (a továbbiakban: Weboldal) használó személyek személyes adatainak kezelője az Európai Parlament és a Tanács 2016. április 27-i (EU) 2016/679 rendelete értelmében a személyes adatok feldolgozásával és az ilyen adatok szabad áramlásával, valamint a 95/46/EK irányelv (a továbbiakban: GDPR) hatályon kívül helyezése tekintetében közösen „WhitePress Kft, amelynek székhelye 2161 Csomád, Verebeshegy utca 11 és bekerült a Bielsko-Biała Kerületi Bíróság által vezetett Nemzeti Bírósági Nyilvántartás vállalkozói nyilvántartásába, az Országos Bírósági Nyilvántartás 8. Kereskedelmi Osztálya KRS-számon: 0000651339, NIP: 9372667797, REGON: 243400145 és egyéb cégek a WhitePress Csoporttól (a továbbiakban együttesen: Adminisztrátor) .

A hírlevélre való feliratkozással Ön hozzájárul ahhoz, hogy a WhitePress Kft. által kínált szolgáltatások és áruk közvetlen marketingjével kapcsolatos kereskedelmi információk elektronikus kommunikációs eszközökön, különösen e-mailen keresztül küldjenek. és megbízható üzleti partnerei, akik érdeklődnek saját termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésében. Személyes adatai kezelésének jogalapja az Ön hozzájárulása (GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pont). Az űrlap elküldésével Ön kijelenti, hogy elolvasta az Adatvédelmi szabályzatot.

Önnek jogában áll bármikor visszavonni a személyes adatainak marketing célú kezeléséhez adott hozzájárulását. Az Ön személyes adatainak WhitePress Kft általi kezeléséről és kezelésének alapjáról, ideértve az Ön jogait is, az Adatvédelmi szabályzatunkban talál további információt.
Olvasd el az egészet
Kiemelt cikkek